Min nye kinesisklærer på Studieskolen kan godt lide at fortælle os historier og ynder også at dele en masse om kinesisk kultur, hvilket jeg jo suger til mig på trods af, at jeg allerede kender lidt til det.

En af de første gange fortalte hun os historien om kaninen og skildpadden, som du måske allerede kender. Vi fandt dog hurtigt ud af, at der vist er forskel på den kinesiske version og den danske. Jeg vil dog tage udgangspunkt i den kinesiske, som jeg kort vil ridse op, da jeg mener, der er en vigtig læring i den, som jeg tit husker mig selv på.

Kaninen og skildpadden kort fortalt

En dag blærede en kanin sig med, hvor hurtigt han kunne løbe, og han grinte af skildpadden, fordi den var så langsom. Til kaninens store overraskelse, udfordrede skildpadden kaninen til at løbe om kap. Kaninen accepterede, da han mente, det var en god joke. Løbet gik i gang, og som forudset var kaninen langt foran, da de var halvvejs. Han kunne ikke se skildpadden nogen steder og besluttede sig for at tage en lur, da skildpadden ingen chance havde for at overhale ham alligevel. Samtidig knoklede skildpadden for at komme frem til målstregen uden pauser. Kaninen fik sovet længere end forventet, og da han vågnede, kunne han ikke se skildpadden nogen steder. Han skyndte sig at løbe det sidste stykke, hvor skildpadden stod ved mål og ventede på ham.

Min lillesøster og jeg i 798 Art District i Beijing

Hvad kan vi lære af det?

Læresætningen er klar: man skal ikke tro, at man kan komme sovende til tingene (bogstaveligt talt), og hårdt arbejde betaler sig. Dette er tydeligt i kinesernes knokler-mentalitet, hvor de læser fra morgen til aften. Min kinesisklærer fortalte, at de fleste kinesere ser sig selv som spildpadder, der er nødt til at arbejde hårdt for at opnå noget, samt at de fleste kinesiske arbejdsgivere også foretrækker en skildpadde, fordi de knokler og ikke tror, de kan komme til tingene med minimal indsats.

Jeg tror faktisk, at vi i Danmark kan lære ret meget af den tankegang. Jeg hører mange fortælle om alt det, de skal opnå og gerne vil, men mange af dem er slet ikke villige til at gøre, hvad der skal til for at få det til at ske. Nemlig hårdt arbejde som oftest. Hvad enten man vil forfremmes, starte dit eget firma eller lære et sprog, må man indstille sig på, at det kræver hårdt arbejde, og så må man gøre op med sig selv, om det så er det, man virkelig vil.

Jeg tager også ofte mig selv i at være frustreret over, at det fx går så langsomt med at lære kinesisk, men må minde mig selv om, at det udelukkende er min egen skyld, fordi jeg ikke lægger flere kræfter i det.

Jeg tror ikke, jeg er født som kanin med nogle særlige talenter. Fordelen ved at være en skildpadde er heldigvis, at når man opnår noget, kan man være ekstra stolt, fordi man ved, at man virkelig har arbejdet hårdt for at nå dertil.