Når man tænker over det, er det ret unikt at opleve et magtskifte i Kina, da det kun sker ca. hvert 10. år. I disse dage vælges de to nye ledere: Xi Jinping og Li Keqiang, der skal overtage magten.

Man skulle dog ikke tro, at et så vigtigt skifte var i gang på nuværende tidspunkt, da man knap nok bemærker det.

I Danmark ville man aldrig være i tvivl om, at der var valg, da byerne ville være spækket med valgplakater, og der ville være politikere på gaderne for at overtale vælgere. Beijing ligner dog sig selv. Det er ikke meget, jeg har hørt om det den seneste tid, og de informationer jeg får, finder jeg gennem udenlandske medier og danske journalister. Selv journalister skulle have svært ved at opsnuse, hvad der egentlig foregår.

Xi Jinping

Xi Jinping

Mine kinesiske medstuderende virker heller ikke synderligt optagede af det. Jeg har ikke på noget tidspunkt hørt dem nævne det, på trods af at halvdelen af dem er medlemmer af partiet. De gange jeg har spurgt ind til det, siger de, at de ikke går så meget op i det, fordi de alligevel ikke kan gøre noget ved det. De ved heller ikke, hvad de forventer af ændringer efter skiftet. Der er dog mange, der forsøger at forudsige, hvad der kommer til at ske. En spændende artikel om det, kan findes her.

Der har dog alligevel været nogle små konsekvenser som følge af partikongressen, som har berørt folk som mig.

For det første har internettet den seneste tid været umådeligt langsomt. Internettet i Kina er i forvejen ikke det hurtigste pga. the Great Fire Wall, men nu er det endnu værre. Jeg er heldigvis ikke så hårdt ramt, men jeg har hørt om folk, der har brugt 15 min. på at logge ind på deres Hotmail. Det er især udenlandske sider og VPN’er, det går ud over. Min egen VPN sendte også en besked ud om, at de var under pres i Kina, men at de arbejdede på at finde nye løsninger, og håbede, det var ovre, når partikongressen er forbi. Det er efter sigende normalt med mere kontrol på nettet op til store begivenheder og møder i Kina.

Flere begivenheder er også blevet udsat pga. partikongressen. Det gælder bl.a. Beijing Marathon, der skulle være afholdt i oktober. Koncerter og andre events skulle også være blevet aflyst eller udskudt. Derudover kom der i sidste weekend sne til Beijing. Rygtet siger, at den kinesiske regering skulle have stået bag for at forhindre folk i at demonstrere på gaderne. Om det er sandt, skal jeg ikke kunne sige.

Sne i Beijing

Sne i Beijing

Så man prøver at begrænse folks muligheder for at organisere sig og samles i disse dage, hvilket også har resulteret i, at alle taxavinduer åbenbart er tapet til, så man ikke kan kaste flyers ud med politiske statements.

Der tages ligeledes ekstra sikkerhedsforanstaltninger, så der er ekstra politi på gaderne, og man kan tilsyneladende ikke købe knive i butikkerne i Beijing for tiden. Vi skulle bruge en ny køkkenkniv, men de var ikke til at opdrive nogen steder.

Det bliver spændende at se, hvad der sker efter partikongressen, når det hele ikke er så hemmelighedsfuldt længere. Det bedste bliver at få det hurtigere internet tilbage.