Nu har jeg skrevet en hel del om, hvordan kineserne i mine øjne er, så i dette indlæg vil jeg prøve at vende blikket over på kinesernes syn på Danmark og danskerne.

Generelt er kinesernes syn på danskere temmelig positivt. De fleste kender godt Danmark eller ‘Dan mai’, som det hedder på kinesisk, når man fortæller dem, hvor man er fra (når ikke de glor på mig, som om jeg prøver at bilde dem en joke ind, fordi jeg jo ligner en kineser..). Så sent som forleden stødte jeg ind i en kineser på en café, som havde været i praktik i Danmark for nogle år siden, og var svært begejstret for København. Og det er ikke første gang, det sker.

Et kinesisk flag på den ene kind og et dansk på den anden til China Open.

Desuden lærer samtlige kinesere om H.C. Andersen allerede fra barnsben, og jeg er sikker på, at de fleste kinesere kender ham bedre end størstedelen af den danske befolkning. Wozniacki er også ganske populær, og da vi var med som tilskuere til China Open i efteråret, mødte vi da også en kineser med et dansk flag på kinden, der heppede på hende.

Jeg vil slutte af med nogle mini-interviews med nogle af mine kinesiske medstuderende, hvor de fortæller lidt om deres syn på Danmark, og hvad henholdsvis danskerne og kineserne kan lære af hinanden:

Shao Peiying

 

Shao Peiying på en lokal kinesisk restaurant

Hvad vidste du om Danmark, før du begyndte at læse ved Sino-Danish Center?

Jeg vidste, at det var et lille smukt land, og at eventyrfortælleren H.C. Andersen er derfra. Derudover vidste jeg små facts som, at den lille havfrue er i Danmark, hovedstaden er København, der har været afholdt en stor klimakonference i Danmark samt at der stadig er et kongehus.

Hvad overraskede dig, da du mødte danskerne?

Ikke alle danskerne ser vestlige ud og H.C. Andersen er nok endnu mere kendt i Kina end i Danmark. Derudover har langt de fleste danskere erfaring med at være i udlandet modsat os kinesere, der ikke har været så mange andre steder end Kina.

Hvad tror du, kinesere kan lære fra danskerne?

Jeg tror, at kineserne kan lære at stille mere spørgsmålstegn ved autoriteter, blive mere fysisk aktive ligesom danskerne, generelt stole på andre mennesker og at være mere kreative og innovative.

Hvad tror du, danskerne kan lære fra kineserne?

Danskerne kan nok lære ikke altid at være kritiske og at udtrykke dem på en mere positiv måde, samt til tider at være lidt mere tolerant.

 

Wei He

Wei He og jeg i fuld gang med at lave dumplings

Hvad vidste du om Danmark, før du begyndte at læse ved Sino-Danish Center?

Jeg kendte ikke særlig meget til Danmark, før jeg startede på studiet. Jeg kendte nogle forskellige facts om geografi og så kendte jeg nogle kendte firmaer fra Danmark.

Hvad overraskede dig, da du mødte danskerne?

Jeg var overrasket over, hvor udadvendte og lette at omgås danskerne var, så de har været nemme at blive venner med.

Hvad tror du, kinesere kan lære fra danskerne?

Jeg tror, at kineserne kan lære rigtig meget. Specielt om at lave gruppearbejde i forhold til, hvordan man lærer at arbejde sammen. Derudover kan vi lære at tænke mere over, hvad vi egentlig selv har lyst til og drømmer om istedet for at gøre, som man bør gøre. Og vi skal lære at nyde livet mere.

Hvad tror du, danskerne kan lære fra kineserne?

Danskerne kan også lære meget. Bl.a. at snakke og skrive kinesisk og lave kinesisk mad (haha). Derudover kan de lære af vores madkultur, hvor vi deler en masse små retter i stedet for at have en enkelt ret hver.